• Sara Osberg

Hur påverkas vi av gluten?

När jag skulle börja andra året i gymnasiet sommarjobbade jag på en vårdcentral pratade med en äldre kvinna under en av hennes raster. Hon hade en sådan energi och var så nyfiken på livet och hur vi “ungdomar såg på och gjorde saker”. Hon kom in på att hon några månader tillbaka lagt om sin kost där hon uteslöt gluten helt.


Tidigare hade hon lidit av svår depression och tvångstankar som lett till flera sjukskrivningar. Hon hade provat det mesta och nästan gett upp om att någonsin må bra. Vissa läkare ville ge henne nya diagnoser och fler tabletter, men hon ville inte längre ta medicin för att lindra besvär när kärnan till det fortfarande var kvar.

Så kom hon över en forskningsrapport kring hur vår kost kan påverka, och den handlade främst om gluten. Hon läste på allt mer och beslutade sig för att prova. Det kan ju inte skada liksom. När jag träffade henne sprudlade hon av energi, hon provade på saker hon aldrig hade haft energi till tidigare. Hade utökat sin vänkrets, hennes familjerelationer hade aldrig varit så starka och hennes man hade fått tillbaka sin glada fru. Allt för att hon äntligen mådde bra. Och det enda hon gjort var att ta bort gluten ur sin vardag.


Detta var början för mitt intresse för ämnet gluten.


När jag studerade i USA skulle vi hålla ett informativt tal i vår Speech class och jag valde att prata om gluten. Föga förvånad blev jag när ingen utom några svenska i klassen visste vad gluten var. Det som finns i enorma mängder av vår “vanliga mat”, och inte minst i amerikanarnas. Så här kommer ett inlägg kring gluten. Inte kring mat med gluten, nite kring delvis kost med gluten, inte kring viktresa utan eller med gluten - utan om gluten i sig.

Vad är gluten?

Gluten är en sammansättning protein som finns i spannmål (vete, råg och korn). Det betyder lim på latin (se även engelskan “glue”), och fungerar som ett bindemedel då det håller samman bröd och bakelser vid bakning. Det är en av dem vanligaste mattillsatserna och finns förutom i spannmål även i bearbetade livsmedel och kroppsvårdsprodukter. Likaså är det en beståndsdel i förtjockande hårbalsam och volymgivande mascara. Du finner det också i vissa glassorter och handkrämer.


Gluten är som sagt ett klister vars funktion är att “hålla ihop”. I gamla tider användes det till att klistra tapeter med.


Är man glutenintolerant kan man inte bryta ned detta protein utan kroppen reagerar med matsmältningsbesvär som magsmärtor, diarré/förstoppning, och illamående/kräkningar. Celiaki är den svåraste reaktionen på gluten. Det är det som sker när en allergisk reaktion på gluten orsakar skador i tunntarmen.


Långt från alla får dessa symptom eller känningar när de äter gluten - alltså människor utan diagnostiserad celiaki och glutenkänslighet - ur ett matsmältningsperspektiv, men om vi istället tänker ur ett långsiktigt hälso- och välmående perspektiv, påverkas vi av gluten då?

Professor Stig Bengmark, fd klinikchef på Lunds Universitet och forskare på tarmfloran sedan 30 år tillbaka, menar att de som forskar på tarmfloran är väl medvetna om att den inte tolererar gluten väl - och att man vetat detta länge. Redan 1962 visade man att tarmbakterier inte växer till i en miljö med mjölkproteiner kasein och vete- råg- och kornproteinet gluten.


Tarmfloran är viktig för en mängd funktioner i kroppen, däribland vår mage, vår hjärna, vårt mående mfl. Den står för 70% av vårt immunförsvar. Vid obalans i tarmfloran produceras inflammatoriska ämnen i vår kropp.

Vad händer i kroppen vid inflammation?

Forskare har länge vetat att inflammation i kroppen utlöser och är grunden för degenerativa tillstånd, inklusive sjukdomar i hjärnan. Dessa är mycket svårare att upptäcka än matallergier och matsmältningsstörningar som visar sig ganska snabbt.

Förmodligen har du inte undgått från att höra om gluten som boven till en rad sjukdomar, att det ska vara farligt. Det finns ofta ett omfattande samband mellan intag av gluten och diagnoser som ADHD, autism, artrit, allergi, ALS, multipelskleros, sklerodermi, reumatism, demens, depression, diabetes, fetma, giftstruma, IBS, IBD, psoriasis, skeletturkalkning, schizofreni, hudfläckar som vitiligo. Andra dokumenterade sjukdomar är: Alkoholism, ALS, balanssvårigheter, autoimmuna sjukdomar, bröstsmärtor, cancer, försenad tillväxt, hjärtsjukdom, illamående/kräkningar, infertilitet, missfall, IBS, kramper, migrän, hudutslag, parkinson, benskörhet, sockersug, och ångest.

Stämmer detta? Orsakar gluten sjukdomar? För alla eller bara glutenkänsliga?

Gluten i sig orsaker inte dessa besvär. Inflammationen man skapar i kroppen när den får i sig gluten kan däremot resultera i dessa tillstånd.

Dr Rodney Ford, Children’s Gastroenterology & Allergy Clinic i Nya Zeeland, skrev i sin artikel “Glutensyndromet: En neurologisk sjukdom”: “Det grundläggande problemet med gluten är att det stör kroppens neurala nätverk … gluten kan kopplas till neurologiska skador hos patienter både med och utan konstaterad celiaki.” Han fortsätter med: “Forskningsresultaten pekar på att det är nervsystemet som främst skadas av gluten.”


Åter till inflammation. En inflammation kan fungera som en indikation på att kroppen försöker försvara sig mot något som den upplever som potentiellt skadligt. Detta är avsett för att vara en tillfällig process, inte vara ständigt pågående eller agera fritt och oavbrutet. När detta inträffar vid en inflammation i kroppen, produceras en mängd kemiska ämnen som är direkt skadliga för våra celler. Det leder till en försämrad cellfunktion följt av celldöd.


Vad händer mer i kroppen?


Hjärnforskaren och läkaren David Perlmutter skriver i sin bok Grain Brain: “ Även om du inte är känslig för gluten på samma sätt som en med celiaki, har jag ett gott skäl för att överösa dig med fakta: Jag vill visa att alla kan vara känsliga för gluten ur en neurologisk synvinkel. Kom ihåg att inflammation är en central faktor vid praktiskt taget alla störningar och sjukdomar. När vi utsätter kroppen för något som sätter igång en inflammatorisk reaktion, utsätter vi oss själva för en betydligt större risk att drabbas av en mängd olika hälsoproblem, från kroniska dagliga besvär som huvudvärk och “mental dimma” till allvarliga sjukdomar som depression och Alzheimers. Det finns även skäl att koppla glutenintolerans till några av de mest gåtfulla hjärnsjukdomarna som har gäckat läkarna i årtusenden, som schizofreni, epilepsi, depression, bipolär sjukdom och på senare tid adhd och autism.”


Gluten ger alla läckande tarm.

Kom ihåg att när kroppen reagerar negativt på något vi stoppar i oss, vill den begränsa skadorna genom att skicka ut inflammatoriska budbärarmolekyler för att markera matpartiklarna som fiender. Det får immunsystemet att skicka ut inflammationsbildande ämnen, bland annat mördarceller för att försöka förgöra fienden. Denna process skadar vävnaden i tarmväggarna, vilket kallas “läckande tarm” och forskning från några år tillbaka (bla från forskaren Alessio Fasano) visar att gluten ger alla detta. Hur en läckande tarm visas är dock olika, kan vara som en autoimmun sjukdom, hudutslag, matallergier mfl.


Man brukar se förhöjda nivåer av cytokiner - inflammationsframkallande, som uppstår i kroppen av bla gluten - vid alzheimers, parkinson, multipel skleros och till och med autism.


Dr David Perlmutter skriver även i sin bok: “Vi har forskning som visar att immunsystemets reaktion på gluten orsakar en aktivering av signalmolekyler som ger upphov till inflammation och alstrar det så kallade enzym COX-2, vilket leder till en ökad produktion av inflammatoriska ämnen.”


"Om gluten nu är så skadligt, hur har vi kunnat äta det så länge och överleva?"


Det korta svaret: Vi äter inte samma sorts gluten sedan våra förfäder kom på hur de skulle odla och mala vete. Spannmålen vi äter idag har få likheter med spannmålen som kom in i vår kost för ca 10.000 år sedan.


Från att vi på 1800-talet började korsa olika växter och blanda för att få fram nya sorter till idag med modern livsmedelsproduktion och genetisk bioteknik, har det blivit möjligt för oss att odla spannmål med upp till 40 gånger så mycket gluten som de som odlades bara några årtionden sedan. Under dessa 10.000 år har vi som art utifrån konstitution och fysiologi inte ändrats mycket, men vår näringskedja bara de senaste 50 åren har ändrats något enormt.


Är gluten beroendeframkallande?

Kan du känna en euforisk njutning när du äter nybakt bröd, en bulle eller pastarätt? Sedan slutet av 70-talet har man vetat att gluten brytts ner i magen till en blandning av polypeptider som kan träna igenom blod-hjärnbarriären. När de väl tagit sig in, kan de binda till hjärnans morfinreceptor och ge en kick. Detta är samma receptor som opiumhaltiga droger binder till och skapar en trevlig men beroendeframkallande effekt. Och dagens glutenrika spannmål är mer beroendeframkallande än någonsin. Konstigt att man kan må riktigt dåligt i början om man går åt en kost fri från gluten?


Vad kan vi använda istället?

Det finns andra sädesslag som är mindre förstörda av växtförädling, har lägre kaloriinehåll och högt innehåll av vitaminer och mineraler som vi kan använda istället för vete, korn och råd där gluten är existerande. Några av dessa är: amaranth, hirs, quinoa, tuff och sorghum.Ska vi äta glutenfritt?

När man säger glutenfritt och utan gluten menar man oftast inte samma sak. En frukt som inte har något gluten i sig naturligt är utan gluten, medan ett paket mjöl där man tagit bort alla källor från gluten är glutenfritt. Varför detta är viktigt är då många glutenfria produkter, allt från kakor, bröd och flingor, oftast är mer sockerberikade och innehåller snabba kolhydrater. Därför är det inte alltid, ur ett hälsoperspektiv bättre att byta ut sina livsmedel till glutenfria. Däremot om man istället går över till mat utan gluten som är ren, oprocessad och näringsrik så får skapar man det optimala för sin kropp.

Kort sammanfattning: Gluten är ett beroendeframkallande protein som finns i spannmålen vete, råg och korn. Det har förädlats under åren och vi får i oss betydligt mycket mer av det idag jämförelsevis med förr. Gluten i sig ger oss inte sjukdomar, men leder till inflammation i våra kroppar som sen i sin tur leder till olika sjukdomstillstånd och besvär - oavsett om man är glutenkänslig eller inte.

153 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Brownies