• Sara Osberg

En Kostrådgivares Roll

När man anlitar en kostrådgivare är det många som tänker att de nu ska få höra vad de får och inte får äta. Som säger åt dem att noga räkna och hålla koll på sitt kaloriintag. Som får dem att skämmas varje gång man ätit en godbit. Som får dig att må dåligt över att se mat och ska förvandla dig till att enbart äta gröna beska saker.


Är detta min roll? Det vill jag verkligen inte hoppas - för det är inte så jag jobbar.


Som kostrådgivare vill jag ge dig kunskapen om dina besluts påverkan så du därefter kan ta ett eget beslut - fortsätta som innan eller förändra något. Vill jag att mina klienter ska se en bulle och genast visualisera en arg Sara med pekfingret viftande framför dem? Svar nej. Hur vill jag då att de ska tänka? Oavsett vad det är för mat som serveras eller erbjuds och om de har problem med att få i dig för mycket eller för lite, vill jag att de ska tänka på sin kropp och sitt mående. I kort tänka på sin hälsa.

Min syn på rollen som kostrådgivare är att skapa medvetenhet kring det du stoppar i dig och förhoppningsvis få dig att självmant välja det som förlänger och förbättrar ditt välmående.

Skulle det då någon gång erbjudas en bulle och du vill ta den - ta den. Och må bra över det. Ju mer "rent", oprocessat och näringsrikt du äter i vardagen desto lättare kan din kropp ta hand om en kaka, bulle eller liknande. Till det vill jag även att du ska förstå hur din kropp kan reagera efteråt och att du inte kan förvänta dig samma prestation eller känsla som efter en smoothie. Men det är ditt val. Min roll är att ge dig kunskapen.


"Hälsa handlar inte om hur mycket vikt du tappar. Det handlar om livet du vinner"


82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Brownies