top of page

Djupandning och varför?

Uppdaterat: 16 nov. 2022Hur du andas påverkar dig mer än du kan ana, kanske inte är något du tänker på?


Om du andas fel, är det lättare att du bland annat får muskelspänningar, försämrar flödet av blod och syre till musklerna, ökar risk för skador, försämrad cirkulation, snabbhet och uthållighet, nedsatt humör samt en nedsatt matsmältning och ämnesomsättning.


En idrottare som andas med bröstet utnyttjar inte sin lungkapacitet fullt ut och blir snabbare trött då syrereserverna är mindre än hos någon som andas med magen. Därför är det viktigt att du lär dig djupandning.


Jag ska försöka hålla mig kort och koncis här så gott det går!

Vi börjar med det självklara, andas in och ut genom näsan. Vid näsandning produceras stora mängder kväveoxid (NO) som följer med luften ner i lungorna och vidgar blodkärlen, vilket ökar syreöverföring till blodet.


Andas du med munnen så försvinner mycket vätska genom munnen plus det är ett stort hål där bakterier, virus och kemikalier gärna tar sig igenom. Näsan filtrerar bort bakterier och värmer upp syret så det är redo för kroppen.


Du kommer att upptäcka att djupandning kan hjälpa dig att prestera bättre oavsett om det handlar sömn, humör, energi etc. Du kommer bli piggare och orka mer. Du kommer kunna fokusera och lugna dig själv när du vill och behöver. Du fattar bättre beslut och mår bättre. Känslor som hat, frustration, stress, ilska, smärta, kyla osv kommer du kunna bemästra om du lär dig andas rätt.


Att lära sig Djupandning är svårt, det kommer krävas disciplin och konsekvens, så räkna inte med att det kommer bli enkelt.. Jag skulle säga ett halvår för att ge nån form av tidsperspektiv..

Så vad är grejen, hur gör man?

Vi har en andningsmuskel (diafragman) som många inte använder utan vi tenderar att andas högt upp i bröstet och överanvänder då andningsmuskler i bröst, nacke och hals som inte alls kan ta upp samma mängd syre. Vid överanvändning kan lätt symptom som stelhet i nacke och axlar uppstå.

Det finns säkert många olika sätt att göra detta på, men jag skulle rekommendera 10 min om dagen i en månad. Lägg handen på magen och känn hur den åker ut samtidigt som du andas in genom näsan. Försök hålla luften inne så långt som möjligt. Vill du gå advanced så visualisera en klocka som räknar sekunderna hur länge du kan hålla inne, sen andas du ut och försök hålla lika länge där, om inte mer. Försök räkna, dock inget måste. Ganska snabbt kommer du infinna ett behagligt lugn och det är precis vad det handlar om. Att känna att man är i nuet, vad som ligger bakom har redan passerat, vad som ligger framför är inte viktigt just nu för att du ska befinna dig i det tillståndet när du släppt på precis allt. Med tiden bör det inte ta mer än två andetag innan du är där.


Hur andas en karatemästare när han eller hon ska knäcka tegelstenar? På utandning, eller hur? På utandning har vi maximal avslappning, styrka, koncentration och precision. Bäst resultat att slå till en golfboll, tennisboll, fotboll etc uppnås därmed på utandning. Om vi vill öka kraften spänner vi magen och snörper åt i halsen och pressar ut luften.

Notera att bara spänna magen och hålla andan inte ger samma kraft. Det är därför vi kan höra en boxare, tennisspelare eller spjutkastare ge ljud ifrån sig. Att de låter är ett säkert tecken på att en utandning sker samtidigt som magen är spänd och halsen ihopsnörpt.


För en idrottare är det sällan några problem att lägga i turbon – aktivera kamp/flykt/frys-systemet och öka stresshormoner som adrenalin, när det är dags att prestera. Förmågan att lägga ur turbon för att snabbt kunna återhämta sig när möjlighet ges är dock en utmaning för många. Att snabbt kunna återhämta sig är dock en grundförutsättning för att kontinuerligt kunna prestera bra över tiden.


Detta är ett ämne jag brinner för och svarar gärna på frågor för det finns så mycket mer att tillägga för den som är nyfiken.


Vill ni läsa mer finns det mer finns det bra info hos 1177.se
87 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page